افزایش قیمت نفت در پی آتش بس احتمالی خاورمیانه
- ویژه فارکس
- کالج پیپس
- 3 دقیقه
در میانه آتشبس احتمالی در خاورمیانه، قیمت نفت در روز سهشنبه با افزایش قابل توجهی در معاملات اولیه همراه بود.
این افزایش پس از کاهش قیمتها در جلسه قبل و در پی بررسیهای سرمایهگذاران درباره آتشبس احتمالی بین اسرائیل و حزبالله رخ داد که تأثیر زیادی بر ریسکهای مرتبط با نفت داشت.
بهای معاملات آتی نفت برنت در ساعت 07:05 به وقت گرینویچ با 15 سنت یا 0.21 درصد افزایش به 73.16 دلار در هر بشکه رسید، در حالی که قیمت نفت خام وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با 15 سنت یا 0.22 درصد افزایش به 69.09 دلار در هر بشکه دست یافت.
با انتشار گزارشهایی مبنی بر توافق احتمالی بین لبنان و اسرائیل برای پایان دادن به درگیری با حزبالله، هر دو شاخص نفتی روز دوشنبه 2 دلار در هر بشکه کاهش یافته بودند.
پریانکا ساچدوا، تحلیلگر ارشد بازار در شرکت فیلیپ نوا، اظهار داشت که واکنش بازار به اخبار آتشبس “بیش از حد” بوده است. او گفت که در حالی که این خبر میتواند ترسها نسبت به اختلال در عرضه خاورمیانه را کاهش دهد، درگیری میان اسرائیل و حماس تا به حال نتوانسته اختلال قابل توجهی در عرضه نفت ایجاد کند.
ویژگیهای ناپایداری قیمت نفت به عناوین ژئوپلیتیکی وابسته است و این امر همچنین به ضعف تقاضای جهانی برای نفت اشاره میکند و نشاندهنده بازار بسیار نوسانی در آینده است.
ایران، که از حزبالله حمایت میکند و تولید روزانهاش حدود 3.2 میلیون بشکه یا 3 درصد از تولید جهانی است، یکی از اعضای اوپک محسوب میشود. تحلیلگران ANZ اعلام کردند که آتشبس در لبنان میتواند احتمال اعمال تحریمهای شدیدتر از سوی دولت آمریکا علیه نفت خام ایران را کاهش دهد. آنها پیشبینی کردند که در صورت بازگشت دولت ترامپ به سیاست فشار حداکثری، صادرات ایران ممکن است یک میلیون بشکه در روز کاهش یافته و بر جریانهای جهانی نفت خام تأثیر بگذارد.
در خبری دیگر، شهردار ویتالی کلیچکو از کیف، اوکراین، گزارش داد که پایتخت اوکراین به طور مداوم مورد حملات هواپیماهای بدون سرنشین روسیه قرار دارد. اوضاع بین تولیدکننده بزرگ نفت، روسیه، و اوکراین به ویژه پس از آنکه جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، به اوکراین اجازه داد تا از سلاحهای ساخت این کشور برای حمله به عمق روسیه استفاده کند، پیچیدهتر شده است.
پرویز شهبازوف، وزیر انرژی آذربایجان، به رویترز گفت که اوپک پلاس ممکن است در جلسه بعدی خود در روز یکشنبه، کاهش فعلی تولید نفت را از ابتدای ژانویه به مرحله اجرا درآورد، چرا که این گروه پیش از این به دلیل نگرانیهای تقاضا از افزایش تولید خودداری کرده بود.
همچنین، ترامپ روز دوشنبه اعلام کرد که فرمان اجرایی برای اعمال تعرفه 25 درصدی بر تمامی محصولاتی که از مکزیک و کانادا به آمریکا وارد میشود، امضا خواهد کرد؛ اما مشخص نیست که آیا این شامل نفت خام نیز میشود یا خیر.
حدود 4 میلیون بشکه در روز صادرات نفت خام کانادا به ایالات متحده انجام میشود. تونی سیکامور، تحلیلگر بازار در IG، اظهار داشت که بر خلاف فروش اخیر داراییهای ریسک، فکر میکند که اعلان تعرفهها در واقع میتواند مثبت باشد، زیرا کمتر از انتظارات بازار است. او همچنین گفت که تعرفههای 10 درصدی بر واردات از چین، به مراتب کمتر از سطح 60 درصدی است که ترامپ پیش از انتخابات تهدید کرده بود.
ساچدوا از فیلیپ نوا گفت که در حال حاضر، بازارها به برنامه ترامپ برای افزایش تولید نفت ایالات متحده که در سالهای 2022 تا 2024 به اوج خود نزدیک میشود، توجه دارند، و این برنامه توانمندی جذب اختلالات عرضه ناشی از بحرانهای ژئوپلیتیکی و تحریمها را دارد.