افزایش قیمت نفت در پی کاهش تنش های شدید خاورمیانه
- ویژه فارکس
- کالج پیپس
- 3 دقیقه
با افزایش قیمت نفت، توجهات به کاهش تنشهای شدید در خاورمیانه معطوف شده است. در روز چهارشنبه، قیمت نفت بهطور جزئی افزایش یافت و پس از کاهش قابل توجه در هفته گذشته، به دلیل نگرانی از تشدید تنشها در خاورمیانه و کاهش تقاضا، وضعیت خود را تثبیت کرد.
در ساعت 09:00 ET (13:00 GMT)، قیمت نفت برنت با 0.3 درصد افزایش به 74.48 دلار برای هر بشکه رسید، در حالی که نفت خام وست تگزاس اینترمدیت با افزایش 0.4 درصدی به 70.87 دلار در هر بشکه رسید.
پس از اظهارات بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، مبنی بر عدم حمله به تأسیسات نفتی و هستهای ایران، نگرانیها از تشدید درگیریها در خاورمیانه کاهش یافت و قیمتها در جلسه قبل بیش از 4 درصد کاهش نشان دادند. در این میان، بازارها در انتظار واکنش اسرائیل به حمله موشکی ایران در اوایل اکتبر هستند، چرا که خصومتها بین اسرائیل و نیروهای تحت حمایت ایران، نشانههای کمی از کاهش را بروز میدهند.
ترس از جنگ فراگیر در منطقه، بهطور قابل توجهی تقاضا برای نفت را تقویت کرده است، زیرا معاملهگران بهدلیل احتمال اختلال در عرضه، ریسک بیشتری را در قیمتگذاری لحاظ میکنند.
همچنین، بازارهای نفت در هفته جاری با هشدارهای آژانس بینالمللی انرژی و اوپک درباره افزایش عرضه و کاهش تقاضا مواجه هستند. آژانس بینالمللی انرژی در گزارش ماهانه خود اعلام کرد که انتظار دارد بازار نفت تا سال 2025 با مازاد عرضه روبرو شود و در تلاش است تا هرگونه اختلال احتمالی عرضه از منطقه خاورمیانه را مدیریت کند. این آژانس همچنین پیشبینی رشد تقاضای خود برای سال 2024 را بهدلیل ضعف در بازارهای وارداتی چین، بهطور مختصر کاهش داده است.
این کاهش تنها یک روز پس از آن رخ داد که سازمان کشورهای صادرکننده نفت، پیشبینی رشد تقاضا برای سالهای 2024 و 2025 را به دلیل نگرانیها از کاهش تقاضا در چین تعدیل کرد.
چین در هفتههای اخیر اقداماتی برای تحریک اقتصاد را اعلام کرده است، اما سرمایهگذاران از کمبود جزئیات درباره زمان و دامنه این اقدامات نگران هستند.علاوه بر این، دادههای اقتصادی نامطلوب از چین نیز منجر به کاهش احساسات مثبت در بازار شد.
بر اساس گزارش برنشتاین، اوپک با یک معضل جدی روبرو است؛ تقاضای جهانی نفت همچنان در رکود قرار دارد و مازاد عرضه نفت خام در آینده چالشهایی را برای این سازمان ایجاد میکند. تحلیلگران این مؤسسه در تاریخ 16 اکتبر خاطرنشان کردند: «ما در سال 2025 نگران مازاد عرضه نفت خام هستیم که میتواند تقاضای اوپک را 0.9 میلیون بشکه در روز کاهش دهد».
معضل اوپک این است که برای حفظ قیمتهای فعلی، احتمالاً نیاز به کاهش تولید دارد. با این حال، با توجه به ظرفیت اضافی که در حال حاضر در سطوح بالا قرار دارد، این موضوع تناقضی را با اهداف اوپک ایجاد میکند.
برنشتاین همچنین اشاره کرد که اعضای اوپک به تازگی درباره احتمال کاهش تولید صحبت کردهاند، اگرچه این بحث میتواند تلاشی برای حفظ نظم و انضباط در بین اعضای اوپک باشد.
در حال حاضر، هرگونه افزایش تولید اوپک در پایان سال چندان محتمل به نظر نمیرسد، اما این مسأله به احتمال زیاد مهمترین نگرانی برای سرمایهگذاران نفت در کوتاهمدت خواهد بود.
این مؤسسه افزود: «در حالی که تغییرات در فرآیندهای تصمیمگیری برای قیمت برنت چشمانداز مثبتی نشان نمیدهد، اما جنبههای ژئوپلیتیک همچنان یک ریسک صعودی کلیدی است که نمیتوان آن را بهطور کامل نادیده گرفت».