ریزش شاخص بورس هنگ کنگ در میان تنشهای آمریکا و چین
- ویژه فارکس
- کالج پیپس
- 6 دقیقه
شاخص بورس هنگ کنگ با ادامه تنشها میان ایالات متحده و چین و دادههای ضعیف اقتصادی چین، با کاهش مواجه شد – خلاصه هفتگی
با استمرار نگرانیها در خصوص روند نرخ بهره فدرال رزرو، بازارهای ایالات متحده کاهش یافتند. فشارهای تورمی و سیاستهای مختلف بانک مرکزی در سطح بینالمللی، موجب بازتعریف چشماندازهای معاملاتی شده است.
بورسهای ایالات متحده در هفته منتهی به 10 ژانویه، دومین ضرر هفتگی خود را ثبت کردند. شاخص داو 1.86% کاهش یافت و در همین حال، شاخصهای نزدک کامپوزیت و S&P 500 به ترتیب 2.34% و 1.94% افت کردند.
شاخصهای اقتصادی نشاندهنده قوت اقتصاد ایالات متحده هستند و بر اثر این وضعیت، سرمایهگذاریها بر روی کاهش کوتاهمدت نرخ بهره فدرالرزرو تحت تأثیر قرار گرفت. در بازار اوراق قرضه، بازدهی 10 ساله خزانهداری ایالات متحده در تاریخ 10 ژانویه به 4.788 درصد افزایش یافت که بالاترین رقم در پانزده ماه گذشته به شمار میرود. این افزایش بازدهی نشاندهنده انتظارات بازار برای کاهش کمتر نرخ بهره فدرالرزرو است که تأثیر مستقیمی بر روی داراییهای با ریسک بالا دارد.
شاخص مدیران خرید (PMI) خدمات ایالات متحده، مقاومت اقتصادی را در شرایط بازار کار تحت فشار نشان میدهد. PMI خدمات ISM از 52.1 در نوامبر به 54.1 در دسامبر افزایش پیدا کرد که نشاندهنده افزایش شدید قیمتها و تأثیر آن بر نرخ بهره فدرالرزرو است.
شمار فرصتهای شغلی (JOLTS) از 7.839 میلیون در ماه اکتبر به 8.098 میلیون در ماه نوامبر افزایش یافت که نشاندهنده شتاب در استخدام است. همچنین، مطالبات اولیه بیکاری از 211 هزار (برای هفته منتهی به 28 دسامبر) به 201 هزار (برای هفته منتهی به 4 ژانویه) کاهش یافته است. در دسامبر، حقوق و دستمزد غیرکشاورزی ایالات متحده با افزایش 256 هزار نفری نسبت به 212 هزار در نوامبر روبرو شد و نرخ بیکاری نیز از 4.2 درصد در نوامبر به 4.1 درصد در دسامبر کاهش پیدا کرد. شرایط سختتر بازار کار احتمالاً به افزایش رشد دستمزد و مخارج مصرفکننده منجر خواهد شد و تورم ناشی از تقاضا را تقویت میکند.
چین در شرایطی که بانک مرکزی این کشور (PBoC) در تلاش است، با فشارهای تورمی روبروست. نرخ تورم سالانه چین از 0.2 درصد در نوامبر به 0.1 درصد در دسامبر کاهش یافته و این موضوع نگرانیهای جدیدی در مورد روند کاهش تورم ایجاد کرده است. قیمتهای تولیدکننده هم کاهش 2.3 درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل نشان میدهند که نگرانیهایی را در خصوص توانایی پکن برای بازگرداندن اعتماد و مصرف مصرفکننده به همراه داشته است.
برایان تایکانکو، سرویراستار و تحلیلگر استنزبری ریسرچ، نسبت به تهدید کاهش تورم هشدار داد و گفت: “پکن باید این وضعیت را به عنوان نشانهای جهت اقدام قاطعتر در زمینه سیاستهای محرک اقتصادی در نظر بگیرد.”
روز جمعه، بانک مرکزی چین (PBoC) خرید اوراق قرضه دولتی را به حالت تعلیق درآورد و این اقدام بیانگر چالشهای گستردهتر در جهت حفظ تعادل بین رشد اقتصادی، ثبات ارز و کنترل بازار در زمانهای نامشخص است. مشکلات اقتصادی چین با تشدید تنشها با ایالات متحده پیچیدهتر شده است.
وزارت دفاع ایالات متحده نیز به این تنشها دامن زده و نام شرکتهایی همچون Tencent Holdings Limited، COSCO Shipping Holdings و China National Offshore Corporation (CNOOC) را در فهرست بخش 1260H قرار داده است. این لیست شامل شرکتهایی است که ایالات متحده معتقد است با ارتش چین همکاری دارند.
در پاسخ به این خبر، Tencent اعلام کرد که تجارت این شرکت تحت تأثیر قرار نخواهد گرفت چرا که ارتباطی با ارتش ندارد.
در پی تنشهای فزاینده میان ایالات متحده و چین و مشکلات اقتصادی در چین، شاخص هانگ سنگ با کاهش قابل توجهی مواجه شد. این شاخص در هفته منتهی به 10 ژانویه، 3.52 درصد افت کرد و زیانهای خود را نسبت به هفته قبل افزایش داد. تنشهای سیاسی، آمار اقتصادی ضعیف و روند کاهشی در سیاستهای فدرال رزرو باعث این بزرگترین کاهش هفتگی از نوامبر گذشته گردید. در این بین، سهام بخشهای املاک و مستغلات و فناوری بیشترین تاثیر منفی را داشتند.
به طور خاص، شاخص املاک هانگ سنگ 3.22 درصد و شاخص فناوری هانگ سنگ 3.23 درصد کاهش یافتند. در میان این تحولات، سهام Tencent (0700) به دنبال اخبار مرتبط با لیست 1260H، 10.41 درصد سقوط کرد. همچنین، بایدو (9888) و علیبابا (9988) به ترتیب ضررهای 4.13 و 3.63 درصدی را متحمل شدند.
در بازارهای سهام سرزمین اصلی چین نیز روند نزولی حاکم بود به طوری که شاخص CSI 300 و شاخص شانگهای کامپوزیت به ترتیب 1.13 درصد و 1.34 درصد کاهش یافتند.
بازار کالاها نیز در هفته اخیر نوسانات متنوعی را تجربه کرد. قیمت طلا در پایان هفته با 1.87 درصد افزایش به 2688 دلار رسید. با این حال، گزارش اخیر مشاغل ایالات متحده تقاضای خرید را تحتفشار قرار داد، هرچند Austan Goolsbee، یکی از اعضای FOMC، تأثیر این گزارش بر روند نرخ بهره فدرال رزرو را کم اهمیت شمرد که منجر به پایان مثبت هفته گردید. قیمت نفت خام نیز در شرایطی نگرانکننده از نظر عرضه روند صعودی را دنبال کرد.
در بازار استرالیا، شاخص ASX 200 در هفته منتهی به 10 ژانویه 0.53 درصد افزایش داشت. افزایش نگرشها مبنی بر کاهش نرخ بهره RBA در فوریه موجب افزایش تقاضا برای سهام حساس به نرخ در استرالیا شد. در این راستا، ANZ پیشبینی کرد که RBA نرخ بهره خود را در 18 فوریه کاهش خواهد داد و با بانک مشترکالمنافع استرالیا همراستا خواهد شد. همچنین، افت نرخ تورم از 3.5 درصد در اکتبر به 3.2 درصد در نوامبر شرایط را برای تغییرات سیاستی تسهیل کرده است.
North Star Resources Ltd. (NST) به دلیل افزایش قیمت طلا با 5.14 درصد صعود مواجه شد، در حالی که شاخص S&P/ASX 200 All Technology Index در این هفته 0.45 درصد رشد کرد. با این حال، شرکتهای فلزاتی همچون Fortescue (FMG) و BHP Group Ltd. (BHP) به ترتیب 2.61 درصد و 0.20 درصد کاهش را ثبت کردند؛ این در حالی است که چشمانداز عرضه و تقاضای سنگ آهن همچنان نامساعد است.
در ژاپن، شاخص نیکی در هفته منتهی به 10 ژانویه با کاهش 0.30 درصدی مواجه شد، که ناشی از عدم قطعیت در مورد سیاست پولی آتی بانک مرکزی ژاپن و مواضع تندروانه فدرال رزرو بود. با این وجود، ضعف ین ژاپن تا حدی کاهش روند نزولی را جبران کرد و جفت ارز USD/JPY هفته را با 0.27 درصد افزایش به 157.692 ختم کرد.
در این میان، Fast Retailing Co. Ltd. (9983) به دلیل کاهش پیشبینی سود از چین با 9.51 درصد افت روبرو شد، در حالی که توکیو الکترون (8035) به دنبال تقاضای قوی، افزایش 11.74 درصدی را تجربه کرد.
بهطور کلی، بازارها همچنان در انتظار تحولات سیاسی و تصمیمات مهم هستند و با نزدیک شدن به این تصمیمات، احتمال واکنشهای پرسرعت افزایش مییابد. تحولات کلیدی این هفته شامل دادههای تورم ایالات متحده، آمار تجارت و تولید ناخالص داخلی چین، به همراه راهنماییهای بانک مرکزی خواهد بود. افزون بر این، تنشهای ژئوپلیتیکی و اظهارات تندروانه بانک مرکزی میتواند بر احساسات بازار تأثیرگذار باشد، در حالی که تحرکات هدفمند چین و کاهش تورم ایالات متحده ممکن است زمینهساز بازگشت بازار گردد.