احتیاط اوپک پلاس نسبت به افزایش مجدد تولید نفت آمریکا در دوران ترامپ
- اخبار فارکس
- کالج پیپس
- 4 دقیقه
به نقل از منابع معتبر، اوپک پلاس در مورد احتمال افزایش مجدد تولید نفت ایالات متحده در دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ احتیاط میکند. نمایندگان این گروه تأکید کردند که افزایش تولید نفت امریکا ممکن است سهم بازار اوپک پلاس را کاهش دهد و تلاشهای این گروه برای حمایت از قیمتها را تحت تأثیر قرار دهد.
اوپک پلاس تقریباً نیمی از نفت جهان را تولید میکند و در اوایل ماه جاری میلادی، برنامه افزایش تولید خود را تا آوریل به تعویق انداخت. این گروه به دلیل تقاضای کم و افزایش تولید از سوی ایالات متحده و دیگر تولیدکنندگان غیروک پلاس، برخی از کاهش عرضههای خود را تا پایان سال 2026 تمدید کرده است.
تجربههای گذشته اوپک نشان میدهد که این گروه در پیشبینی افزایش تولید نفت آمریکا در دوران رونق نفت شیل دچار اشتباه شده است؛ به طوری که ایالات متحده اکنون به بزرگترین تولیدکننده نفت جهان تبدیل شده و یک پنجم عرضه جهانی را فراهم میکند.
برخی از نمایندگان اوپک پلاس نسبت به آینده تولید نفت آمریکا خوشبین هستند و این خوشبینی را به بازگشت ترامپ نسبت میدهند. پس از یک دوره انتخاباتی متمرکز بر مسائل اقتصادی و هزینههای زندگی، تیم انتقالی ترامپ طرحی جامع برای کاهش مقررات در بخش انرژی ارائه کرد.
یک نماینده از متحدان ایالات متحده در اوپک پلاس بیان کرد: «به نظر میرسد بازگشت ترامپ برای صنعت نفت خبر خوبی باشد که احتمالاً باعث کاهش سیاستهای سختگیرانه زیستمحیطی خواهد شد، اما ممکن است در نتیجه شاهد افزایش تولید در ایالات متحده باشیم که برای ما مناسب نخواهد بود.»
افزایش تولید بیشتر در ایالات متحده ممکن است برنامههای اوپک و متحدان آن، از جمله روسیه، برای آغاز افزایش تولید از آوریل 2025 را با خطر کاهش قیمتها مواجه کند. کاهش قیمتها به کشورهای اوپک پلاس که به درآمدهای نفتی وابسته هستند، آسیب وارد خواهد کرد. رئیسجمهور منتخب ایالات متحده به دنبال افزایش تولید داخلی است، اما در خلال کمپین انتخاباتی خود، وعدههایی نیز مبنی بر کاهش قیمت انرژی و کنترل تورم ارائه داده است.
ریچارد برنز، رئیس بخش ژئوپلیتیک در Energy Aspects، در این خصوص اظهار داشت: «این یک پویایی چالشانگیز برای هر دو طرف به شمار میآید. اوپک پلاس با چالشهای جدی ناشی از افزایش تولید ایالات متحده مواجه بوده که میتواند نفوذ این گروه را تحت تأثیر قرار دهد.»
پیشبینی میشود تولید نفت ایالات متحده در سال 2025 به میزان قابل توجهی افزایش یابد. اوپک پلاس پس از یک دوره از کاهش تولید از سال 2022، تصمیم به کاهش ظرفیت تولید خود به میزان 5.85 میلیون بشکه در روز گرفته است. طبق آمار رسمی این سازمان، پیشبینی میشود که کل تولید نفت ایالات متحده در بین سالهای 2022 تا 2024 به 21.6 میلیون بشکه در روز افزایش یابد که معادل 11 درصد بیشتر از سطح کنونی است.
تنها 11 سال پیش، ایالات متحده حدود 10 میلیون بشکه در روز تولید نفت داشت. بر اساس محاسبات رویترز و ارقام آژانس بینالمللی انرژی، سهم اوپک پلاس از عرضه جهانی به 48 درصد کاهش یافته که کمترین میزان از زمان تأسیس این گروه در سال 2016 به شمار میرود.
ایگور سچین، رئیس شرکت روس نفت، به عنوان بزرگترین تولیدکننده نفت روسیه، بیان کرد که تصمیمات اوپک پلاس در سالهای 2016 و 2020 به تقویت صنعت شیل آمریکا کمک کرده و این کشور را به یک صادرکننده پیشرو تبدیل کرده است.
یکی دیگر از منابع اوپک پلاس به این نکته اشاره کرد که سیاستهای اقتصادی دوران ترامپ میتواند به تقاضای نفت کمک کند و به نفع گروه تولیدکننده باشد، هرچند افزایش عرضه نفت ایالات متحده در این شرایط نگرانکننده است. این منبع افزود: «تهدید اصلی پیش روی اوپک پلاس، افزایش تولید نفت ایالات متحده در دوران ترامپ و کاهش وابستگی این کشور به نفت وارداتی است.»
اوپک در گزارشی که هفته گذشته منتشر کرد، پیشبینی نمود که کل عرضه نفت آمریکا در سال آینده 2.3 درصد افزایش خواهد یافت و همچنین برآورد خود از رشد تقاضای جهانی نفت را کاهش داد. بیارن شیلدروپ، تحلیلگر ارشد کالا در SEB، بیان کرد که این گروه به افزایش سهم ایالات متحده در بازار نفت اعتراف کردهاند.
آژانس بینالمللی انرژی نیز برآورد کرده است که تولید نفت ایالات متحده در سال آینده 3.5 درصد افزایش خواهد یافت که این رشد سریعتر از سایر تولیدکنندگان اوپک است.
با این حال، برخی مدیران و تحلیلگران صنعت باور ندارند که تولید ایالات متحده در دوران ترامپ به طور قابل توجهی افزایش یابد. رئیس بخش بالادستی اکسون (NYSE:XOM) اعلام کرد که تولیدکنندگان شیل به تمرکز بر روی اقتصاد خود که به عنوان نظم سرمایه شناخته میشود، ادامه خواهند داد و تنها در صورتی اقدام به افزایش تولید خواهند کرد که این کار از نظر اقتصادی منطقی باشد.
در صورت کاهش قیمت، احتمال این سناریو کمرنگتر خواهد شد. همچنین، توسعه میدانهای نفتی جدید ممکن است سالها به طول بینجامد و به همین دلیل، وعده ترامپ برای صدور مجوز حفاری در مکانهای جدید ممکن است به زودی به تولید قابل توجهی منجر نشود.
باب مک نالی، رئیس گروه انرژی راپیدان و مقام سابق کاخ سفید، تاکید کرد: «ایالات متحده ظرفیت اضافی برای افزایش تولید ندارد. مقدار تولید ایالات متحده در آینده بیشتر به تصمیمات اتخاذ شده در وین وابسته است تا در واشنگتن.»