رخدادهای کلیدی بازارها ،در هفته ی پیش رو
- ویژه فارکس
- کالج پیپس
- 4 دقیقه
**دادههای CPI ایالات متحده**
ایالات متحده در روز چهارشنبه دادههای مربوط به تورم قیمت مصرفکننده برای ماه نوامبر را منتشر خواهد کرد، که این اطلاعات به مقامات فدرال رزرو آخرین نگاهی به فشارهای قیمتی قبل از جلسه سیاستگذاری نهایی سال جاری ارائه خواهد کرد.
فدرال رزرو از سپتامبر سال جاری تاکنون نرخ بهره را به میزان 75 واحد کاهش داده و بازارها اکنون انتظار یک کاهش 25 واحدی دیگر را در نشستهای 17 و 18 دسامبر دارند.
شرطبندیها در مورد امکان کاهش مجدد نرخ بهره فدرال رزرو پس از انتشار گزارش قوی مشاغل در روز جمعه تقویت شده است. اما هرگونه نشانه مبنی بر افزایش فشارهای قیمتی و عدم پیشرفت در جلب تورم به هدف 2 درصدی فدرال رزرو میتواند انتظارات بازار را تحت تأثیر قرار دهد.
نگرانیها پیرامون احتمال احیای تورم نیز به دلیل برنامههای دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب، برای افزایش تعرفهها بر روی واردات دوباره در کانون توجهات قرار گرفته است؛ این تعرفهها احتمالاً آثار تورمی به همراه خواهند داشت.
**بررسی بازار سهام**
شاخصهای S&P 500 و Nasdaq Composite روز جمعه به بالاترین سطح خود در تاریخ بسته شدن رسیدند، چرا که انتظارات برای کاهش بیشتر نرخ بهره فدرال رزرو در دوران رشد اقتصادی قوی، احساسات مثبت سرمایهگذاران را تقویت میکند. این سناریو بهطور تاریخی منجر به افزایش ارزش سهام شده است و گزارشهای مشاغل روز جمعه نیز این روند را پشتیبانی کرده است.
گزارش تورم که در روز چهارشنبه منتشر خواهد شد، قدرت رالی بازارهای سهام ایالات متحده را در پایان سال مورد آزمایش قرار خواهد داد. اگر این دادهها بالاتر از حد انتظار باشد، فدرال رزرو ممکن است انتظارات راجع به مسیر آینده کاهش نرخ بهره را تعدیل کند.
تحلیلگران در حال حاضر پیشبینی میکنند که در سال آینده شاهد کاهش تدریجی نرخ بهره خواهیم بود. این تغییر به دنبال ارزیابی سیاستهای مالی رئیسجمهور ترامپ از سوی سیاستگذاران پس از آغاز بهکار او در 20 ژانویه صورت خواهد گرفت.
** کاهش نرخ بهره بانک مرکزی اروپا **
بانک مرکزی اروپا (ECB) قرار است در روز پنجشنبه آخرین جلسه سیاستگذاری سال جاری خود را برگزار کند و اقتصاددانان انتظار دارند که نرخ بهره به میزان 25 واحد کاهش یابد که این امر چهارمین کاهش در سال جاری خواهد بود. هرچند تورم در منطقه یورو در ماه نوامبر افزایش یافته است، اما به نظر میرسد که همچنان در مسیر دستیابی به هدف 2 درصدی بانک مرکزی اروپا قرار دارد.
علاوه بر این، بانک مرکزی اروپا پیشبینیهای بهروز شدهای درباره رشد و تورم را منتشر خواهد کرد که احتمالاً برای سال آینده کاهش جدیتری خواهد داشت.
پس از آخرین نشست بانک مرکزی اروپا در ماه اکتبر، خطرات ناشی از تعرفهها برای اقتصاد اروپا به دلیل پیروزی ترامپ در انتخابات افزایش یافته است. همچنین کشورهایی همچون فرانسه و آلمان با چالشهای سیاسی جدی مواجه هستند. فعالیتهای تجاری به شدت کاهش یافته و ارزش یورو نیز کاهش یافته است.
کریستین لاگارد، رئیس بانک مرکزی اروپا، تأکید کرده است که جنگ تجاری پیامدهای منفی برای تمام کشورها خواهد داشت، نه فقط aquellos که تحت تأثیر تعرفههای ایالات متحده قرار میگیرند.
** رکورد بیتکوین **
بیتکوین، بزرگترین ارز دیجیتال جهان، روز پنجشنبه پس از معرفی پل اتکینز، کارشناس با سابقه رمزارزها، به عنوان رئیس کمیسیون بورس و اوراق بهادار توسط ترامپ، برای اولین بار از مرز 100,000 دلار گذشت.
ترامپ همچنین اعلام کرده است که قصد دارد دیوید ساکس، مدیر ارشد سابق پیپال و پیشگام ارزهای دیجیتال، را به عنوان «مسئول هوش مصنوعی و رمزنگاری» در کاخ سفید منصوب کند، که این موضوع نگرانیهایی درباره رهبری سیاستهای مالی ایجاد کرده است.
در حالی که هر دو نفر به قانونگذاران توصیه کردهاند که رویکرد ملایمتری اتخاذ کنند، هنوز هیچیک موضع مشخصی در مورد اینکه آیا توکنهای دیجیتال باید به عنوان اوراق بهادار، کالا یا خدمات در نظر گرفته شوند، اتخاذ نکردهاند. این موضوع یکی از کلیدیترین مسائل شکلدهنده چارچوب نظارتی صنعت به شمار میرود.
در حالی که پیشبینیهایی مانند 200,000 دلار برای سال 2025 وجود دارد، تاریخچه بیتکوین مملو از نوسانات شدید و رکوردشکنیها بوده است.
** قیمت نفت **
در روز جمعه، قیمت نفت بیش از 1 درصد کاهش یافت. این افت قیمت در شرایطی رخ داد که انتظارات برای مازاد عرضه در سال آینده بهدلیل تقاضای ضعیف، علیرغم تصمیم اوپک پلاس برای به تعویق انداختن افزایش تولید و تمدید کاهش تولید تا پایان سال 2026، تقویت شد. نفت خام برنت در طول هفته بیش از 2.5 درصد کاهش و قیمت نفت خام WTI 1.2 درصد کاهش داشت.
اوپک پلاس روز پنجشنبه اعلام کرد که آغاز افزایش تولید برنامهریزیشده را تا آوریل 2024 به تعویق انداخته و کاهش تولید فعلی را تا پایان سال 2026 ادامه خواهد داد. با این حال، بازرگانان حوزه انرژی بیان کردند که این اقدام نتوانسته است نگرانیها در مورد تقاضای ضعیف بهویژه در چین و سایر نقاط جهان، که دومین مصرفکننده بزرگ نفت است، را برطرف کند.
قیمت نفت در هفتههای اخیر تحت تأثیر تنشهای ژئوپolitیک در خاورمیانه، نگرانیهای ناشی از رشد اقتصادی جهانی و بهبودی کند در چین، نوسان داشته است.