شرکت Mubadala بعنوان بزرگترین سرمایهگذار صندوقهای ثروت دولتی
- ویژه فارکس
- کالج پیپس
- 3 دقیقه
شرکت سرمایهگذاری Mubadala در ابوظبی با پیشی گرفتن از صندوق سرمایهگذاری عمومی (PIF) عربستان سعودی به عنوان بزرگترین سرمایهگذار در حوزه صندوقهای ثروت دولتی در سطح جهانی شناخته شد.
این شرکت تقریباً 20 درصد از کل 136.1 میلیارد دلار هزینه شده توسط صندوقهای دارایی دولتی در سال گذشته را به خود اختصاص داده است، که حاکی از افزایش هزینهها در کشورهای حاشیه خلیج فارس است.
بر اساس گزارش اولیه سالانه Global SWF، Mubadala و شرکتهای تابعه آن در سال 2024، 29.2 میلیارد دلار سرمایهگذاری کردند که افزایش قابل توجهی از 17.5 میلیارد دلار در سال 2023 به شمار میرود. از سوی دیگر، صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان سعودی با کاهش 37 درصدی هزینههای سرمایهگذاری خود، از 31.6 میلیارد دلار در سال گذشته به 19.9 میلیارد دلار در سال 2024، مقام خود را به عنوان فعالترین صندوق ثروت دولتی جهان از دست داد.
یاسر الرمیان، فرماندار PIF، در اکتبر گذشته اعلان کرد که این صندوق بیشتر به اقتصاد داخلی متمرکز شده و هدفش کاهش سرمایهگذاریهای بینالمللی است. با این حال، صندوقهای ثروت دولتی خلیج فارس شامل دولتهای ابوظبی، قطر و عربستان سعودی در سال 2024 مجموعاً 82 میلیارد دلار سرمایهگذاری کردند که نسبت به سال 2023 بیش از 10 درصد افزایش نشان میدهد.
این گزارش همچنین به فعالیتهای سایر گروهها نظیر Maple 8 کانادا، صندوقهای سنگاپور و صندوقهای بازنشستگی استرالیا اشاره میکند. این گروهها نسبت به سال 2023 فعالتر بودهاند، اگرچه در سالهای 2021 و 2022 از اوج خود فاصله گرفتهاند.
به طور کلی، داراییهای تحت مدیریت صندوقهای ثروت دولتی در سال جاری 6.1 درصد افزایش یافته و به 13 تریلیون دلار رسیده که یک رکورد تاریخی به شمار میرود. همچنین، داراییهای صندوقهای بازنشستگی عمومی نیز با 6 درصد افزایش به 25 تریلیون دلار دست یافتهاند. نروژ همچنان بزرگترین صندوق سرمایهگذاری مستقل جهان را در اختیار دارد.
سرمایهگذاریهای مستقل در زمینه دیجیتالیسازی، شامل مراکز داده، زیرساختهای دیجیتال، هوش مصنوعی و همچنین سرمایهگذاری در حوزه فضایی، در سال 2024 به 27.7 میلیارد دلار رسید. ابوظبی، به عنوان یک تولیدکننده نفت ثروتمند و شریک امنیتی دیرین ایالات متحده، تلاش دارد تا به یک پیشرو در عرصه هوش مصنوعی تبدیل شود، در حالی که قطر و عربستان سعودی نیز به دنبال معرفی خود به عنوان مراکز بالقوه هوش مصنوعی در خارج از ایالات متحده هستند.
این تحولات به وسیله G42 و MGX که تحت حمایت دولت هستند، رهبری میشود. مقامات اماراتی بر این باورند که سرمایهگذاری این کشور در هوش مصنوعی منجر به تقویت نفوذ بینالمللی آن خواهد شد، به ویژه پس از پایان دوره وابستگی به نفت.
به علاوه، در این گزارش ذکر شده است که حجم سرمایهگذاری در بخشهای املاک و مستغلات و سهام خصوصی توسط صندوقهای ثروت دولتی بدون تغییر باقی مانده، در حالی که زیرساختها و اعتبارات همچنان در حال رشد هستند.
فعالیت معاملاتی صندوقهای دولتی در سال 2024 با 5 درصد افزایش به 216 میلیارد دلار رسید، در حالی که میانگین حجم معاملات به بالاترین سطح خود در شش سال گذشته یعنی 370 میلیون دلار رسید.