
مارجین چیست؟ (درس 4)
مارجین چیست؟
مارجین چیست؟ هنگام معامله در فارکس، برای بازگشایی و نگهداشتن یک پوزیشن معاملاتی جدید صرفاً باید مبلغ اندکی سرمایه را اختصاص دهید (کنار بگذارید).به این سرمایه، مارجین (یا سپرده تضمینی) گفته میشود.برای مثال، چنانچه بخواهید 100,000 دلار از جفت ارز USD/JPY را خریداری کنید، نیازی نیست کل این مبلغ را اختصاص دهید، بلکه فقط باید بخشی از آن مثلاً 3000 دلار را کنار بگذارید. مبلغ واقعی به کارگزار فارکس یا ارائهدهنده قرارداد مابه تفاوت[1] شما بستگی دارد.
مارجین را میتوان بهمنزله ودیعه حسن نیت[2] یا وثیقهای[3] در نظر گرفت که برای بازگشایی یک پوزیشن معاملاتی و باز نگهداشتن آن نیاز دارید.مارجین نوعی تضمینی «با حسن نیت» است مبنی بر اینکه میتوانید معامله را تا زمان بسته شدن باز نگه دارید.
مارجین کارمزد یا هزینه معامله نیست.مارجین صرفاً نسبتی از پول شما است که کارگزار فارکس از موجودی حساب شما کنار میگذارد تا پوزیشن معاملاتی شما را باز نگه دارد و اطمینان حاصل کند که میتوانید زیان احتمالی معامله را پوشش دهید.این نسبت یا مبلغ برای مدتزمانی که معامله باز است «مورداستفاده قرار میگیرد» یا «بلوکه میشود.»پس از بسته شدن معامله، مارجین «آزاد شده» یا به حساب شما «برگشت داده میشود» و اکنون دوباره برای بازگشایی معاملات جدید «قابلاستفاده» است.
لازمه یا نیاز مارجین[4] چیست؟
مارجین بهصورت درصدی (%) از «کل حجم پوزیشن معاملاتی[5]» بیان میشود که به «ارزش اسمی یا فرضی[6]» پوزیشنی که میخواهید باز کنید نیز گفته میشود.متناسب با جفت ارز و کارگزار فارکس، میزان مارجین موردنیاز برای بازگشایی یک پوزیشن معاملاتی متفاوت است.ممکن است نیازهای مارجین با درصدهایی مانند 0.25٪، 0.5٪، 1٪، 2٪، 5٪، 10٪ یا بالاتر را تجربه کنید.به این درصد (%) لازمه یا نیاز مارجین گفته میشود.
در جدول زیر، چند نمونه از نیازهای مارجین برای جفت ارزهای مختلف آورده شده است:
جفت ارز | لازمه مارجین |
EUR/USD | |
GBP/USD | |
USD/JPY | |
EUR/AUD |
مارجین لازم چیست؟
هنگامیکه مارجین بهصورت درصد مشخصی از ارز حساب معاملاتی شما بیان میشود، این مقدار بهمنزله مارجین لازم یا موردنیاز[7] شناخته میشود.هر پوزیشنی که باز میکنید، مقدار مارجین لازم خاص خود را دارد که برای «مسدود یا بلوکه شدن[8]» موردنیاز خواهد بود.مارجین لازم با عناوین دیگری مانند مارجین وثیقه[9]، مارجین ورودی[10] یا مارجین اولیه[11] نیز شناخته میشود.
بیایید نمونهای از معامله جفت ارز EUR/USD (یورو در برابر دلار آمریکا) را بررسی کنیم. چنانچه معاملهگر بخواهد 100,000 واحد از جفت ارز EUR/USD را بدون اهرم بخرد یا بفروشد، بایستی 100,000 دلار یعنی به اندازه کل ارزش پوزیشن معاملاتی، در حساب خود کنار بگذارد.اما با نیاز مارجین 2 درصدی تنها 2000 دلار («مارجین موردنیاز») از موجودی معاملهگر برای بازگشایی و حفظ این پوزیشن معاملاتی 100,000 واحدی از جفت ارز EUR/USD لازم است.
مثال شماره 1: پوزیشن خرید (لانگ) جفت ارز USD/JPY باز کنید
فرض کنید 1000 دلار به حساب خود واریز کردهاید و میخواهید جفت ارز USD/JPY را خریداری کنید و در نظر دارید پوزیشن خرید 1 مینی لاتی (10000 واحدی) را باز کنید.فکر میکنید برای باز کردن این پوزیشن به چه میزان مارجین نیاز دارید؟ازآنجاکه دلار آمریکا ارز پایه[12] است، ارزش این مینی لات 10000 دلار است، به این معنی که ارزش اسمی (فرضی) این پوزیشن معاملاتی برابر 10000 دلار است.با فرض اینکه ارز حساب معاملاتی شما دلار آمریکا باشد، ازآنجاکه لازمه یا نیاز مارجین 4 درصد است، مارجین موردنیاز 400 دلار خواهد بود.
مثال شماره 2: پوزیشن خرید جفت ارز GBP/USD را باز کنید
فرض کنید 1000 دلار به حساب خود واریز کردهاید و میخواهید جفت ارز GBP/USD را با نرخ مظنه 1.30000 خرید کنید و در نظر دارید یک پوزیشن خرید 1 مینی لاتی (10000 واحدی) را باز کنید.فکر میکنید برای باز کردن این پوزیشن معاملاتی به چه میزان مارجین نیاز دارید؟
ازآنجاکه GBP ارز پایه است، این مینی لات معادل 10000 پوند ارزش دارد که به این معنی است که ارزش اسمی (فرضی) این پوزیشن 13000 دلار است.با فرض اینکه ارز حساب معاملاتی شما برحسب دلار آمریکا باشد، ازآنجاییکه نیاز مارجین معادل 5 درصد است، مارجین لازم یا موردنیاز 650 دلار خواهد بود.
مثال شماره 3: پوزیشن خرید جفت ارز EUR/AUD را باز کنید
فرض کنید میخواهید جفت ارز EUR/AUD را خریداری کنید و در نظر دارید یک پوزیشن خرید 1 مینی لاتی (10000 واحدی) را باز کنید.فکر میکنید برای باز کردن این پوزیشن به چه میزان مارجین نیاز دارید؟با فرض اینکه ارز حساب معاملاتی شما برحسب دلار است، ابتدا باید قیمت EUR/USD را بدانید. فرض کنید جفت ارز EUR/USD با نرخ مظنه 1.15000 معامله میشود.ازآنجاکه یورو ارز پایه است، این مینی لات برابر 10000 یورو ارزش دارد که به این معنی است که ارزش اسمی یا فرضی این پوزیشن 11500 دلار است.ازآنجاکه نیاز یا لازمه مارجین 3 درصد است، مارجین موردنیاز 345 دلار خواهد بود.
نحوه محاسبه مارجین موردنیاز
هنگام معامله با مارجین، مقدار مارجین («مارجین لازم») برای باز نگهداشتن یک پوزیشن معاملاتی بهصورت درصدی («نیاز مارجین») از حجم پوزیشن («ارزش فرضی») محاسبه میشود.مقدار دقیق مارجین موردنیاز با توجه به ارز پایه جفت ارز مورد معامله محاسبه میشود.اگر ارز پایه با ارز حساب معاملاتی شما متفاوت باشد، مارجین لازم به واحد پول حساب شما تبدیل میشود.
در اینجا، فرمول محاسبه مارجین لازم آمده است:
چنانچه ارز پایه با ارز حساب شما یکسان باشد:
مارجین موردنیاز = ارزش فرضی × نیاز مارجین
چنانچه ارز پایه با ارز حساب شما متفاوت باشد:
مارجین موردنیاز = ارزش فرضی × نیاز مارجین × نرخ تبدیل ارز بین ارز پایه و ارز حساب معاملاتی
تنها دلیل سپردهگذاری پول در حساب این است که اطمینان حاصل کنید که از مارجین کافی برای استفاده در معامله برخوردار هستید.وقتی صحبت از معاملهگری در فارکس میشود، توانایی بازگشایی پوزیشنهای معاملاتی لزوماً بر پایه پول موجود در حساب شما نیست. به بیان دقیقتر، پوزیشن بر پایه میزان مارجین در اختیار شما است.بهبیاندیگر، کارگزار شما همواره به دنبال این است که ببیند آیا مارجین کافی در حساب خود دارید که درواقع میتواند با موجودی حساب شما متفاوت باشد.اگر این موضوع گیجکننده به نظر میرسد، نگران نباشید. در ادامه دروس بعدی، این مباحث برایتان قابلدرکتر خواهد شد.
جمعبندی
در این درس با مباحث زیر آشنا شدیم:
- نیاز مارجین، مقدار مارجین موردنیاز برای بازگشایی یک پوزیشن معاملاتی است که بهصورت درصدی (%) از کل حجم پوزیشن یا ارزش فرضی پوزیشنی که میخواهید باز کنید بیان میشود.
- مارجین موردنیاز مقدار پولی است که هنگام بازگشایی یک پوزیشن معاملاتی کنار گذاشته و بلوکه میشود.
در درسهای قبلی موارد زیر را یاد گرفتیم:
- معاملات ارزی مارجین چیست؟ آموختید که چرا درک نحوه عملکرد حساب معاملاتی مارجین بااهمیت است.
- موجودی حساب چیست؟ یاد گرفتید که موجودی حساب همان پول نقد موجود در حساب معاملاتی شما است.
- سود/زیان تحققنیافته/تحققیافته چیست؟ متوجه شدید که سود یا زیان چگونه بر موجودی حساب تأثیر میگذارد.
حالا بیایید به ادامه درس بپردازیم و با مفهوم مارجین استفادهشده (یا مصرفی)[13] آشنا شویم.
[1] CFD provider
[2] good faith deposit
[3] collateral
[4] Margin Requirement
[5] full position size
[6] Notional Value
[7] Required Margin
[8] locked up
[9] Deposit Margin
[10] Entry Margin
[11] Initial margin
[12] base currency
[13] Used Margin