معامله مبتنی بر مارجین (درس 17)
معامله مبتنی بر مارجین
معامله مبتنی بر مارجین[1] روشی برای معاملهگرانی است که برای کسب سود (یا زیان) قابلتوجه دارای سرمایه محدودی هستند.اگر مفهوم مارجین را درک نکنید یا ندانید که در مواجهه با هشدار مارجین کال از سوی کارگزار خود چهکاری انجام دهید، قطعاً شوک به فنا رفتن حساب معاملاتی خود را تجربه خواهید کرد.در ادامه، پنج روش اجتناب از دریافت هشدار مارجین کال آورده شده است.
- شناخت ماهیت مارجین کال
درک ماهیت و چیستی مارجین کال و نحوه عملکرد آن اولین قدم برای آگاهی از نحوه اجتناب از آن است.اکثر معاملهگران تازهوارد تمایل دارند روی جزئیات دیگر معاملات مانند اندیکاتورهای تکنیکال[2] یا الگوهای قیمتی[3] تمرکز کنند، اما به عناصر مهم دیگر مانند شروط مارجین، دارایی، مارجین مورداستفاده، مارجین آزاد و سطوح مارجین توجه چندانی نمیکنند. چنانچه با هشدار مارجین کال مواجه شدید، معمولاً به این معنی است که شما از علت دریافت هشدار مارجین کال بیاطلاع هستید و بدون در نظر گرفتن شروط یا نیازهای مارجین، اقدام به بازگشایی معاملات میکنید.
اگر شما در نقش معاملهگر اینگونه عملکنید، محکومبه شکست هستید و زیان شما تضمینشده است.مارجین کال زمانی اتفاق میافتد که سطح مارجین حساب شما از حداقل سطح موردنیاز پایینتر آمده باشد.در این مرحله، کارگزار هشدار میدهد و از شما میخواهد که پول بیشتری به حساب خود واریز کنید تا شروط حداقل مارجین[4] را برآورده کنید.امروزه، فرآیند مارجین کال خودکار است، بنابراین کارگزار احتمالاً بهجای تماس تلفنی واقعی، از طریق ایمیل یا پیامک به شما اطلاع خواهد داد.
- آشنایی با شروط مارجین قبل از ثبت هرگونه سفارشی
آگاهی از شروط مارجین قبل از باز کردن معامله بسیار مهم است.مفهوم مارجین کال چندان موردتوجه بیشتر معاملهگران قرار نمیگیرد، بهخصوص زمانی که آنها سفارشهای شرطی (معلق)[5] را نزد کارگزار خود ثبت میکنند.بهطورمعمول، معاملهگران تمایل دارند سفارشی را نزد کارگزار خود ثبت کنند و پوزیشن تا رسیدن به حد قیمت[6] یا تا زمان منقضی شدن سفارش شرطی باز میماند.
هنگامیکه یک سفارش شرطی را ثبت میکنید، حساب معاملاتی شما تحت تأثیر قرار نمیگیرد زیرا مارجین به سفارشهای شرطی اعمال نمیشود.بااینحال، این فرایند شما را در معرض خطر اجرای خودکار سفارش شرطی قرار میدهد.چنانچه سطح مارجین خود را بهدرستی کنترل نکنید، وقتی این سفارش اجرا میشود، ممکن است منجر به مارجین کال شود.بهمنظور اجتناب از چنین وضعیتی، قبل از ثبت سفارش باید شروط مارجین را در نظر بگیرید.باید مقدار مارجین کسر شده از مارجین آزاد خود و همچنین مقداری مارجین اضافی در نظر بگیرید تا معامله شما مجال کافی برای بازیابی داشته باشد.هنگامیکه چندین سفارش شرطی باز دارید، ممکن است کاملاً گیجکننده باشد و اگر مراقب نباشید، این سفارشها میتوانند منجر به مارجین کال شوند.برای جلوگیری از وقوع چنین فاجعهای، بسیار مهم است که برای هر پوزیشنی که قصد ورود به آن دارید، شروط مارجین را درک کرده باشید.
- استفاده از سفارشهای حد ضرر یا سفارشهای حد ضرر پویا (شناور) بهمنظور جلوگیری از دریافت هشدارهای مارجین کال
چنانچه با مفهوم سفارش حد ضرر[7] آشنایی نداشته باشید، باید بگوییم که شما در مسیر از دست دادن پول هنگفتی هستید.بااینحال، منباب یادآوری، سفارش حد ضرر اساساً سفارش نقطه ورودی[8] است که بهمنزله یک سفارش شرطی برای کارگزار ارسال میشود. این سفارش زمانی فعال میشود که قیمت برخلاف جهت دلخواه معامله شما حرکت کند.بهعنوانمثال، فرض کنید شما پوزیشن خرید جفت ارز USD/JPY با حجم 1 مینی لات را با نرخ مظنه 110.50 باز میکنید و حد ضرر خود را روی 109.50 تنظیم میکنید.
این به این معنی است که وقتی ارزش جفت ارز USD/JPY به 109.50 سقوط میکند، سفارش حد ضرر شما فعال میشود و پوزیشن خرید شما با زیانی معادل 100 پیپ یا 100 دلار بسته میشود.اگر بدون سفارش حد ضرر معامله میکردید و ارزش جفت ارز USDJPY همچنان به کاهش خود ادامه میداد، بالاخره متناسب با مقدار پولی که در حساب خود دارید، هشدار مارجین کال را فعال خواهید کرد.
سفارش حد ضرر یا سفارش حد ضرر شناور یا پویا[9] از متحمل شدن ضررهای بیشتر پیشگیری میکند که به اجتناب از دریافت هشدار مارجین کال کمک میکند.
- افزایش تدریجی حجم پوزیشنها بهجای ورود یکباره به معاملات
دلیل دیگری که باعث میشود برخی از معاملهگران درنهایت با هشدار مارجین کال مواجه شوند این است که آنها تحرکات قیمت[10] را نادرست ارزیابی میکنند.بهعنوانمثال، شما فکر میکنید قیمت جفت ارز GBP/USD بیشازحد و بسیار سریع بالا رفته است و معتقدید که اصلاً امکان افزایش قیمت وجود ندارد، بنابراین پوزیشن فروش بسیار بزرگی را باز میکنید.این نوع معاملاتی که در آن معاملهگر دچار بیش اطمینانی میشود، احتمال فعالسازی مارجین کال را افزایش میدهد.
برای اجتناب از این امر، یک رویکرد ایجاد پوزیشن معاملاتی است که به نام «ورود پلهای پول یا افزایش تدریجی حجم پوزیشن[11]» نیز شناخته میشود.بهجای معامله با حجم 4 مینی لات از همان ابتدا، با معامله 1 مینی لاتی شروع کنید. سپس درحالیکه قیمت به نفع شما حرکت میکند، به حجم پوزیشن اضافه کنید یا «حجم پوزیشن را بهصورت تدریجی افزایش دهید».درحالیکه به افزودن پوزیشنهای جدید ادامه میدهید، برای کاهش زیانهای احتمالی یا حتی برداشت یا نقد کردن سود[12]، میتوانید سراغ سفارشهای حد ضرر در پوزیشنهای قبلی بروید.مقیاسگذاری پوزیشن معاملاتی[13] میتواند به شما کمک کند تا هنگام ترکیب تمام پوزیشنها، سود خود را در حالی افزایش دهید که بدون ریسک معامله میکنید.درحالیکه این فرایند معمولاً به این معنی است که شما باید سرمایه بیشتری را به شرط مارجین بزرگتر تخصیص دهید، افزایش تدریجی حجم پوزیشنها در سطوح مختلف قیمت و استفاده از سطوح متفاوت حد ضرر به این معنی است که ریسک زیان شما در معامله پخش میشود که احتمال وقوع مارجین کال را کاهش میدهد (در مقایسه با زمانی که بهیکباره پوزیشنی با حجم و اندازه بزرگ را باز میکنید).
- آگاهی از اینکه در نقش معاملهگر چه غلطی میکنید.
شنیدن درباره معاملهگران تازهواردی که با مارجین کال مواجه میشوند و نمیدانند چه اتفاقی افتاده است، غیرمعمول نیست.این معاملهگران از آن دسته از معاملهگرانی هستند که صرفاً بر روی میزان درآمدی که میتوانند به دست آورند تمرکز میکنند و نمیدانند چه غلطی میکنند و ریسکهای معامله را کاملاً درک نمیکنند.مثل آن معاملهگر تازهوارد نباشید.مدیریت ریسک باید اولویت اصلی شما باشد نه صرفاً کسب سود.مدیریت ریسک مبحث مهمی است، به همین دلیل است که بهطور مفصل به آن میپردازیم.
نتیجهگیری
بنابراین، پنج روش وجود دارد که به جلوگیری از مارجین کال شدن شما کمک میکند.به جفت ارزهایی که معامله میکنید و شروط مارجین آنها توجه کنید.بدانید چه زمانی باید از زیان خود بکاهید تا بتوانید یک روز دیگر معامله کنید.نوسانات را درک کنید و مراقب اخبار و رویدادهایی باشید که میتواند باعث نوسانات شدید و ناگهانی قیمت شود که ممکن است حساب شما را در معرض خطر مارجین کال قرار دهد.
به یاد داشته باشید که در نقش معاملهگر، همواره باید مدیریت ریسک را بر کسب سود ترجیح دهید.
[1] Trading on margin
[2] technical indicators
[3] chart patterns
[4] minimum margin requirements
[5] pending orders
[6] limit price
[7] stop loss order
[8] stop order
[9] trailing stop order
[10] price movement
[11] scaling in
[12] lock in profits