بازگشت ترامپ : نگرانی برای یورو، فرصت برای اوراق قرضه
- ویژه فارکس
- کالج پیپس
- 5 دقیقه
برای بازارهای اروپا، بازگشت دونالد ترامپ به مقام ریاستجمهوری میتواند نشانهای از چالشهای اقتصادی برای یورو باشد و همچنین به سهام این منطقه آسیب برساند؛ زیرا این وضعیت احتمال افزایش تعرفههای سنگین را به دنبال دارد.
سرمایهگذاران در حال آمادهسازی برای احتمال افزایش دردهای اقتصادی در اروپا هستند که ممکن است زیانهای بیشتر یورو و آسیب به بازار سهام را به همراه داشته باشد. در همین حال، اوراق قرضه اروپایی به عنوان یک گزینه سودآور به نظر میرسند، چرا که انتظار میرود بانک مرکزی اروپا به منظور مقابله با افزایش رشد اقتصادی، نرخ بهره را کاهش دهد. با این حال، ارزیابیهای سرمایهگذاران درباره اینکه کدام یک از وعدههای ترامپ پس از پیروزی در انتخابات اجرا خواهد شد، سبب محدود شدن ریسکهای سرمایهگذاری شد.
خطرات برای این منطقه، که اخیراً با چالشهایی چون همهگیری، جنگ در اوکراین و تنشهای تجاری جهانی مواجه بوده، بالا است. همچنین، عدماطمینان سیاسی در فرانسه و آلمان مزید بر علت شده است. به عنوان مثال، اولاف شولز، صدراعظم آلمان، اخیراً کریستین لیندنر، وزیر امور مالی خود را برکنار کرد و این امر آینده دولت آلمان را در بزرگترین اقتصاد اروپا به ابهام کشیده است.
طبق گزارش جی پی مورگان، ترامپ وعده افزایش تعرفه 10 درصدی بر واردات از تمامی کشورها را داده که این مسئله به ویژه بر اتحادیه اروپا تأثیر منفی خواهد گذاشت، زیرا این اتحادیه بزرگترین صادرکننده به ایالات متحده و دومین کسری تجاری بزرگ با این کشور را دارد.
علاوه بر این، اتحادیه اروپا ممکن است با چالشهای بیشتری مواجه شود، چرا که ترامپ همچنین بر اعمال تعرفههای 60 درصدی بر واردات از چین تأکید کرده است. در صورتی که حمایت ایالات متحده از اوکراین متوقف شود، اتحادیه اروپا ممکن است ناگزیر به افزایش هزینههای دفاعی خود گردد.
در حالی که معاملهگران در حال افزایش شرطبندیهای خود نسبت به کاهش نرخ بهره بانک مرکزی اروپا هستند، با افزایش قیمتها، بازده اوراق قرضه با سررسید کوتاهتر در آلمان کاهش یافته است. اما اوراق قرضه با سررسید بلندمدت همچنان در برابر افزایش بازدهی خزانهداری ایالات متحده مقاوم ماندهاند.
نیک هیز، رئیس بخش بازده کل و سرمایه ثابت شرکت AXA Investment اظهار داشت: “بازار اوراق قرضه در اروپا به این نتیجه رسیده است که ما باید شاهد رشد کمتری باشیم که ممکن است از طریق کاهش نرخ بهره توسط بانک مرکزی اروپا جبران شود، هرچند این اقدامات به اندازه کافی تهاجمی نخواهد بود تا ما را به رکود عمیق سوق دهد.
خلق و خوی بازارهای سهام اروپا در ابتدا به وضوح تحت تأثیر افزایش همتایان ایالات متحده و احساس آرامش ناشی از روشن شدن سریع نتایج قرار گرفت. با این حال، آنها در نهایت موفق به حفظ سود خود نشدند و در پایان معاملات اروپا حدود 0.6 درصد کاهش را تجربه کردند.
هیز در این راستا اظهار داشت: “مسلماً او بازگشته است، اما بلاتکلیفی در مورد اقداماتی که او اتخاذ خواهد کرد، وجود دارد.”
در یک نشانه واضح از ناآرامی، یورو در برابر دلار حدود 2 درصد سقوط کرد و بزرگترین افت روزانه خود را از زمان اوج بحران کووید-19 در سال 2020 تجربه نمود. بانکهای JPMorgan، ING و ABN AMRO معتقدند که کاهش ارزش یورو ممکن است دوباره در دوران ریاستجمهوری ترامپ تکرار شود، آن هم به وابستگی به میزان تعرفهها و کاهش مالیاتی که میتواند بر تورم ایالات متحده تأثیر بگذارد و کاهش نرخهای فدرال رزرو ایالات متحده را محدود کند.
به عقیده سرمایهگذاران، آنچه در ادامه پیش خواهد آمد به میزان و سرعت کاهش تعرفهها و مالیاتها، افزایش مجدد تورم ایالات متحده و واکنشهای اروپا و چین بستگی دارد. اینکه جمهوریخواهان تحت رهبری ترامپ کنترل کنگره را به دست بگیرند یا خیر، تأثیر زیادی بر میزان عملیاتی که ترامپ میتواند برنامهریزی کند، خواهد داشت.
در حال حاضر، معاملهگران پیشبینی میکنند که تا پایان سال 2025 حدود 130 واحد در ثانیه کاهش نرخ پیشبینی شود، در حالی که این عدد روز سهشنبه حدود 120 واحد بود. گلدمن ساکس در روز چهارشنبه اعلام کرد که انتظار میرود تعرفههای محدودتری بر اروپا اعمال شود و پیشبینی میکند که تولید منطقه یورو حدود 0.5 درصد کاهش یابد.
در حال حاضر، یورو در سطح 1.07 دلار به شدت کاهش یافته است که فاصله زیادی با سطح برابری که آخرین بار در طول بحران انرژی در سال 2022 شکسته شده بود، دارد. دویچه بانک پیشبینی میکند که تا پایان سال به سطح 1.05 دلار کاهش یابد.
آرون سای، استراتژیست ارشد چند دارایی در Pictet Asset Management، به تحلیل روندهای اقتصادی منطقه یورو در حالی که رشد ایالات متحده کاهش مییابد، اشاره کرد و گفت: «وجود تعرفهها نگرانیهای جدی ایجاد میکند، اما باید این موضوع را در راستای تأثیر مورد انتظار رشد نسبی ارزیابی کنیم.» سای که اخیراً از شرطبندی علیه یورو منصرف شده است، افزود که پیشبینی نمیکند ترامپ به تمامی تعهدات خود در زمینه تعرفهها بهطور فوری عمل کند.
فدریکو سزارینی، رئیس بازارهای توسعهیافته FX در مؤسسه سرمایهگذاری آموندی، نیز عنوان کرد که معاملهگران باید بهطور کامل احتمال کاهش نرخهای فدرال رزرو را در نظر بگیرند تا یورو به برابری برسد.
معاملهگران همچنان انتظار دارند که نرخ بهره فدرال رزرو در روز پنجشنبه کاهش یابد و تا پایان سال 2025، جمعاً بیش از 100 واحد در ثانیه کاهش یابد.
در حالی که روند صعودی دستاورد خود را از دست میدهد، بازارهای سهام اروپا در معرض بزرگترین کاهش روزانه خود در هفت هفته گذشته هستند و شاهد نوسانات کلیدی میباشند. سهامهای دفاعی و هوافضا با افزایش 2 درصدی عملکرد بهتری از خود نشان دادند، بهویژه به دلیل انتظارات برای افزایش هزینههای دفاعی در اروپا.
هانی ردا، مدیر پورتفولیوی چند دارایی در PineBridge Investments، اظهار کرد که واکنش بازار سهام اروپا در روز چهارشنبه باید در زمینه عملکرد ضعیف این سهام نسبت به دیگر مناطق در سه ماه گذشته مورد تحلیل قرار گیرد. او افزود: «اخبار منفی زیادی در حال حاضر در قیمتها منعکس شده است.» سرمایهگذاران بر این باورند که هر گونه افزایش کوتاهمدت ممکن است تحت تأثیر سیاستهای ترامپ قرار بگیرد.
سهام شرکتهای انرژیهای تجدیدپذیر، که تحت تأثیر سیاستهای انرژی ترامپ قرار دارند، به شدت سقوط کردند و همچنین سهام خودروسازان نیز کاهش یافت، بهویژه به دلیل انتظارات برای بارگذاری عمده تعرفههای جدید. اورستد دانمارک (CSE:ORSTED) بیش از 12.7% کاهش یافت، در حالی که خودروسازان پورشه، بیامو (ETR:BMWG) و فولکسواگن (ETR:VOWG_p) نیز بین 5.4% تا 7.7% سقوط کردند.
سیما شاه، استراتژیست ارشد شرکت Principal Asset Management که به سهمهای اروپایی وزن کمتری اختصاص داده است، تصریح کرد: «اروپا تحت فشار بدترین موارد هر دو جهان قرار دارد و این در شرایطی است که اقتصاد با چالشهای جدی روبروست.»