تحلیل وضعیت بازارها در سال 2024
- ویژه فارکس
- کالج پیپس
- 6 دقیقه
**بازارها در سال 2024: افزایش شتاب وال استریت، جذب سرمایهگذاران به ایالات متحده**
سال 2024 با انتظارات سرمایهگذاران برای کاهش نرخ بهره جهانی آغاز شد. اما کاهش سریع نرخ بهره در ایالات متحده، که هدف آن تقویت اوراق بهادار و تسهیل شرایط ارزهای بازارهای نوظهور بود، به وضوح با این انتظارات مخالف بود.
سهام جهانی برای دومین بار متوالی، سال را با افزایش بیش از 17 درصد به پایان میرساند، در حالی که بحرانها در خاورمیانه و اوکراین، رکود اقتصادی آلمان، هرج و مرج بودجهای در فرانسه و کاهش رشد در چین، تأثیری بر روند صعودی آن نداشته است.
این رشد عمدتاً به دلیل ثبت سودهای بزرگ در وال استریت به ویژه در سال دوم بهرهمندی از رشد چشمگیر هوش مصنوعی و افزایش قوی اقتصادی بود که سرمایهگذاران بیشتری را به داراییهای ایالات متحده جلب کرده است. به همین دلیل، دلار در سال 2024 نسبت به همتایان خود 7 درصد تقویت شده است.
شوق و هیجان بازارهای ایالات متحده پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات 5 نوامبر افزایش یافت، به طوری که معاملهگران بر روی برنامههای رئیسجمهور منتخب برای کاهش مالیاتها و مقرراتزدایی تمرکز کردند. این وضعیت موجب افزایش اعتماد به نفس و بهبود شرایط بازار ارزهای دیجیتال، از جمله بیت کوین، با رشد 128 درصدی در سال جاری شد.
بازارهای جهانی به سوی سال 2025 پیش میروند که بهطور فزایندهای تحت تأثیر روندهای اقتصادی ایالات متحده قرار دارد. این یک عامل ریسک است که پس از تأثیرات فدرال رزرو بر بازارها در این ماه و اشاره به کاهش کمتر نرخ بهره در سال آینده، بیشتر خود را نشان داد.
این تحولات پس از انتشار دادههای ضعیف در زمینه اشتغال در ایالات متحده و افزایش ناگهانی نرخ بهره در ژاپن در نیمه سال جاری اتفاق افتاد که بر فشار بر داراییهای دلاری افزود و نوسانات گستردهای را در بازارهای جهانی ایجاد کرد، که منجر به افت کوتاهمدت در ماه اوت شد.
در این میان، سرمایهگذاران در حوزه بدهی نگران تعرفههای پیشنهادی ترامپ هستند که ممکن است موجب افزایش تورم شود و از بدهیهای بیرویه دولت که میتواند موجب بیثباتی در بازار 28 تریلیون دلاری اوراق خزانهداری گردد، نگرانند. این نگرانیها میتواند جرقهای برای بروز اختلالات وسیعتری در بازار اوراق قرضه دولتی به وجود آورد. جولین لافارگ، استراتژیست ارشد بازار در بانک خصوصی بارکلیز، اظهار داشت که در صورت عقبنشینی ایالات متحده، یافتن سودای امن برای سرمایهگذاران دشوار خواهد بود.
**قدرت والاستریت**
شاخص S&P 500 در والاستریت امسال 24 درصد افزایش یافته است که معادل جهش مشابه سال گذشته محسوب میشود و قویترین عملکرد دو ساله آن از سال 1998 به شمار میرود.
سهام شرکت انویدیا، سازنده تراشههای هوش مصنوعی، در سال 2024، 172 درصد رشد داشته، در حالی که تسلا بهعنوان خودروساز ایلان ماسک، 69 درصد افزایش را تجربه کرده است. همچنین، میزان سرمایهگذاریها در سهام ایالات متحده در ماه دسامبر به رکوردهای جدیدی رسیده است.
طبق گزارش شرودرز، ارزش ترکیبی هفت سهم برتر فناوری ایالات متحده تقریباً یک پنجم از شاخص جهانی MSCI را به خود اختصاص داده است. در صورت ناامیدی در درآمدزایی این شرکتها یا در حوزه فناوری هوش مصنوعی، سطح خطر برای بازار به طور قابل توجهی افزایش مییابد.
**چالشهای اروپا**
در سال جاری، یورو به میزان 5.5 درصد در برابر دلار کاهش یافته و عملکرد سهام اروپایی نسبت به همتایان آمریکایی در پایینترین حد خود در 25 سال اخیر قرار دارد.
با وجود چهار دور کاهش نرخ بهره از سوی بانک مرکزی اروپا، اقتصاد منطقه یورو با افت سرعت رو به رو شده است و برخی پیشبینیها پیشنهاد میکنند که این منطقه برای تجدید نشاط اقتصادی به سال 2025 نیاز دارد. در شرایط بالقوه تزلزل ایالات متحده، احتمال بهبود در هر بازار بینالمللی معمولاً پایین است. قیمت طلا در سال 2024 به میزان 27 درصد افزایش یافته است، چرا که سرمایهگذاران در پی یافتن فرصتهای متنوع هستند.
**قدرت دلار**
نگرانیها از تعرفههای ایالات متحده و تقویت دلار به ویژه بر روی ارزهای بازارهای نوظهور تأثیر منفی گذاشته و مشکلات بیشتری را برای کشورهای در حال توسعه ایجاد کرده است. بعد از کاهش ارزش پول در مصر و افت حدود 40 درصدی در برابر دلار، ارزش ریال برزیل نیز به واسطه نگرانیهای فزاینده در خصوص بدهیها و هزینههای دولت، بیش از 20 درصد کاهش یافته است.
مجموعهای از افزایشهای ملایم سالانه شامل رشد 2 درصدی برای رینگیت مالزی بود. در همین راستا، راند آفریقای جنوبی، دلار هنگ کنگ و شیکل اسرائیل در میان ارزهای پرفروش سال، تقریباً بدون تغییر باقی ماندند.
عارف جوشی، رئیس بخش بدهی بازارهای نوظهور در مدیریت دارایی لازارد (NYSE: LAZ)، اظهار داشت: «ما هنوز نسبت به ارزهای بازارهای نوظهور محتاط هستیم و دلیل عمده آن جنگ تجاری تحت رهبری ترامپ است.»
**نوسانات بازار چین**
پس از آنکه پکن اقدام به تحریک اقتصاد در حال تضعیف خود کرد، بازارهای سهام چین سالی پر از نوسان را تجربه کردند و در یک هفته تقریباً 16 درصد افزایش را ثبت کردند. سرمایهگذارانی که در سال 2024 در چین سرمایهگذاری کردند، با 14.5 درصد سود سالانه پاداش گرفتند. با این حال، بسیاری از تحلیلگران انتظار دارند که چرخههای رونق و رکود کوتاهمدت ادامه یابد و به تداخل در بازارهای اروپا و آسیا منجر شود مگر اینکه پکن اقدامات مشخصی انجام دهد.
**چالشهای بازار اوراق قرضه**
علیرغم کاهش نرخهای بهره در اقتصادهای بزرگ جهان در سال جاری، سرمایهگذاران اوراق قرضه با ضرر سالانه مواجه شدند. این موضوع به دلیل پیشبینیهای نادرست نسبت به تسهیلات پولی که بانکهای مرکزی ارائه کردند، و همچنین تورم بالاتر از حد انتظار بود. بازدهی خزانهداری 10 ساله ایالات متحده در سال 2024 تقریباً 60 واحد پایه افزایش یافت، در حالی که بازدهی 10 ساله بریتانیا 100 واحد و آلمان 16 واحد افزایش داشت. در ژاپن نیز، بازدهی اوراق 10 ساله با بیشترین جهش سالانه خود از سال 2003، 45 واحد افزایش یافت.
پیشبینیها برای سال آینده در بازارهای اوراق قرضه چالشبرانگیز به نظر میرسد و نگرانیهایی در مورد تأثیر سیاستهای ترامپ بر بانک مرکزی ایالات متحده وجود دارد. همچنین، آشفتگی بدهی در فرانسه در ماه گذشته نشاندهنده این است که به اصطلاح “مراقبان اوراق قرضه” آمادهاند تا دولتها را به دلیل استقراض بیش از حد مورد مؤاخذه قرار دهند.
**پیروزیهای غیرمنتظره**
در سال 2024، دستاوردهای سرمایهگذاران اوراق قرضه عمدتاً از برخی از پرخطرترین بازارها ناشی شدند. در حالی که توقع میرفت که درگیریهای خاورمیانه بر قدرت حزب الله تأثیر منفی بگذارد، اوراق قرضه دلاری لبنان که بهعنوان نکول در نظر گرفته شده بودند، حدود 100 درصد بازدهی داشتند. همچنین، یک برنامه اصلاحات بلندپروازانه و دورنمای بازگشت ترامپ به کاخ سفید، بازدهی 100 درصدی برای اوراق قرضه دلاری آرژانتین به همراه داشت. در عین حال، بر اساس فرضیات مبنی بر اینکه ترامپ میتواند به تنشها در اوکراین پایان دهد، اوراق قرضه اوکراین بیش از 60 درصد بازدهی ثبت کردند.