
رونمایی بانک مرکزی چین از بزرگترین بسته حمایتی
- اخبار فارکس
- کالج پیپس
- 5 دقیقه
بانک مرکزی چین از محرکهای اقتصادی بزرگی که از زمان شیوع پاندمی مشاهده نشده بود، رونمایی کرد. این نهاد در روز سهشنبه، بزرگترین بسته حمایتی خود را معرفی کرد تا اقتصاد را از شرایط کاهش تورم خارج کرده و به هدف رشد تعیینشده دولت بازگرداند. با این حال، تحلیلگران هشدار دادهاند که برای دستیابی به این اهداف، نیاز به اقدامات مالی بیشتری وجود دارد.
این اقدام فراتر از انتظارات، شامل افزایش بودجه و کاهش نرخ بهره است و نشاندهنده آخرین تلاشهای مقامات برای بازسازی اعتماد به دومین اقتصاد بزرگ جهان پس از مشاهده دادههای ناامیدکنندهای است که نگرانیها از کندی ساختاری بلندمدت را تشدید کرده است.
با این حال، تحلیلگران سوالاتی را درباره اثربخشی تزریق نقدینگی بانک مرکزی چین مطرح کردهاند، بهخصوص با توجه به تقاضای بسیار ضعیف اعتباری از سوی کسبوکارها و مصرفکنندگان و عدم وجود سیاستهای حمایتی برای تقویت فعالیتهای اقتصادی واقعی.
جولیان ایوانز پریچارد، تحلیلگر در Capital Economics، بیان داشت: «این مهمترین بسته محرک بانک مرکزی چین از زمان آغاز همهگیری است.» او همچنین تاکید کرد که این اقدام به تنهایی ممکن است کافی نباشد و برای دستیابی به هدف رشد رسمی سال جاری، که حدود 5 درصد تخمین زده شده، ممکن است نیاز به تصمیمات مالی بیشتری باشد.
پس از اعلام این بسته، بازارهای سهام و اوراق قرضه چین شاهد افزایش بودند و سهام آسیایی به بالاترین سطح خود در دو سال و نیم اخیر رسید. به علاوه، واحد پول یوآن نیز به بالاترین نرخ خود در 16 ماه گذشته در برابر دلار رسید.
در یک کنفرانس خبری، پان گونگشنگ، فرماندار بانک مرکزی، اعلام کرد که به زودی نسبت ذخیره الزامی (RRR) که بانکها باید به عنوان ذخایر نگهداری کنند، 50 واحد پایه کاهش خواهد یافت و حدود 1 تریلیون یوان (معادل 142 میلیارد دلار) برای وامهای جدید آزاد خواهد شد.
پان اعلام کرد که بسته به وضعیت نقدینگی بازار در اواخر سال جاری، ممکن است نرخ ذخیره قانونی (RRR) به میزان ۰.۲۵ تا ۰.۵ واحد درصد کاهش یابد.
بانک مرکزی چین (PBOC) همچنین نرخ بازپرداخت معکوس هفت روزه را ۰.۲ درصد کاهش داده و به ۱.۵ درصد رسانده است و سایر نرخهای بهره نیز تحت تأثیر قرار خواهند گرفت.
گری نگ، اقتصاددان ارشد در Natixis، اظهار داشت: «این اقدام احتمالاً کمی دیر به اجرا میرسد، اما بهتر است دیر انجام شود تا اینکه اصلاً عملی صورت نگیرد. چین برای تقویت اعتماد به یک محیط با نرخهای پایینتر نیازمند است.»
پان زمان دقیق اجرای این تغییرات را مشخص نکرد.
اقدامات بحران مسکن
بسته حمایتی برای بازار املاک شامل کاهش ۵۰ واحدی در نرخ بهره متوسط برای وامهای مسکن موجود و کاهش حداقل پیشپرداخت به ۱۵ درصد برای انواع مختلف خانهها، به همراه سایر تدابیر بود.
بازار املاک چین از زمان اوج خود در سال ۲۰۲۱ دچار رکود عمیقی شده است. تعدادی از توسعهدهندگان دچار نکول شده و انبارهای قابل توجهی از آپارتمانهای ناخواسته و لیست نگرانکنندهای از پروژههای ناتمام به جا گذاشتهاند.
پکن بسیاری از محدودیتهای خرید مسکن را لغو کرده و نرخهای وام مسکن و الزامات پیشپرداخت را به میزان قابل توجهی کاهش داده است، اما تا کنون موفق به احیای تقاضا یا جلوگیری از کاهش قیمت مسکن که در ماه اوت با سرعت بیشتری نسبت به بیش از ۹ سال گذشته کاهش یافته، نشده است.
با توجه به اینکه ۷۰ درصد پسانداز خانوارها در حوزه املاک و مستغلات سرمایهگذاری شده، بحران مسکن تأثیر جدی بر اقتصاد گذاشته و موجب ضعف اعتماد مصرفکننده شده است. تحلیلگران نسبت به تأثیرات قابل توجه اقدامات اخیر تردید دارند.
تحلیلگران Gavekal Dragonomics در یادداشتی در مورد آخرین تدابیر ذکر کردهاند: «خانوارهایی که بازار کار ضعیفی دارند و نسبت به چشمانداز درآمد خود نامطمئن هستند، ممکن است تمایلی به افزایش سطح بدهی خود نداشته باشند.»
بانک مرکزی چین (PBOC) به تازگی دو ابزار جدید را برای تقویت بازار سرمایه معرفی کرده است.
ابزار اول، یک برنامه مبادلهای با اندازه اولیه 500 میلیارد یوان، به صندوقها، شرکتهای بیمه و کارگزاران این امکان را میدهد که به منابع مالی آسانتر دسترسی پیدا کنند تا بتوانند سهام خریداری نمایند. ابزار دوم نیز شامل وامهای ارزان قیمت PBOC به ارزش 300 میلیارد یوان است که به بانکهای تجاری کمک میکند تا بتوانند خرید و بازخرید سهام سایر نهادها را تأمین مالی کنند.
با وجود این اقدامات، دادههای اقتصادی منتشر شده برای ماه اوت انتظارات را برآورده نکرد و این امر موجب شد تا سیاستگذاران به ارائه حمایتهای بیشتری اقدام کنند.
از نظر مالی، دولتهای محلی به منظور تأمین مالی پروژههای زیرساختی، روند انتشار اوراق قرضه را تسریع کردهاند، اما تحلیلگران بر این باورند که ممکن است نیاز به اقدامات بیشتری باشد.
تحلیلگران ANZ در یادداشتی در مورد اقدامات PBOC تأکید کردند که این اقدامات “به دور از یک اقدام اساسی” هستند و گفتند: “برای تحریک تقاضای واقعی اقتصادی، نیاز به یک سیاست مالی تهاجمی داریم.”
بانکهای سرمایهگذاری از جمله گلدمن ساکس، نومورا، UBS و بانک آمریکا به تازگی پیشبینیهای خود در خصوص رشد اقتصادی سال 2024 را کاهش دادهاند.
اقدامات اخیر چین در پی کاهش قابل ملاحظه نرخ بهره توسط فدرال رزرو ایالات متحده صورت میگیرد که به PBOC اجازه میدهد تا با کاهش شرایط پولی، فشار زیادی بر روی یوان وارد نکند.
لین سونگ، اقتصاددان ارشد چین در ING، اعلام کرد: «هنوز فضای کافی برای تسهیلهای بیشتر در ماههای آینده وجود دارد.»او افزود: “اگر شاهد یک فشار مالی بزرگ نیز باشیم، میتوان انتظار داشت که نتایج مثبت در سهماهه چهارم نمایان شود.”
(1 دلار = 7.0456 یوان چین رنمینبی)