ضعف داده های اقتصادی چین در پی روی کار امدن ترامپ
- اخبار فارکس
- کالج پیپس
- 5 دقیقه
دادههای اقتصادی چین در ماه اکتبر نشاندهنده ضعف نسبی وضعیت اقتصادی است و تهدیدات ناشی از بازگشت ترامپ به سیاستهای تجاری به نظر جدی میرسند.
رشد تولید کارخانهها در این ماه کاهش یافت و هنوز برای اعلام بهبود در بخش املاک که با بحران مواجه است، زود به نظر میرسد. به رغم اینکه مصرفکنندگان نشاط بیشتری را نشان میدهند، درخواستها از سوی دولت چین برای افزایش اقدامات حمایتی به منظور احیای اقتصاد ادامه دارد.
دادهها ممکن است فشار را بر سیاستگذاران چینی حفظ کنند، به ویژه در آستانه احتمال بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید. او وعده داده است که تعرفهها بر روی کالاهای چینی را افزایش دهد و مشاوران خود را ارتشطلبان معرفی کرده است، که این موضوع نگرانیهایی را برای دومین اقتصاد بزرگ جهان ایجاد کرده است.
بر اساس آمارهای منتشر شده توسط اداره ملی آمار چین، تولید صنعتی در ماه اکتبر نسبت به سال گذشته 5.3 درصد رشد داشته که این رقم از رشد 5.4 درصدی در سپتامبر کمتر است و با انتظارات برای افزایش 5.6 درصدی که در نظرسنجی رویترز پیشبینی شده بود، مغایرت دارد.
در عوض، خردهفروشی که نشاندهنده مصرف است، در ماه اکتبر 4.8 درصد افزایش یافته که از 3.2 درصد در سپتامبر بیشتر است و سریعترین رشد را از فوریه نشان میدهد. این رشد خردهفروشی تحت تأثیر تعطیلات یک هفتهای و جشنواره سالانه خرید روز مجردها بود، که امسال 14 اکتبر، 10 روز زودتر از سال گذشته آغاز شد.
شرکت تحلیلی Syntun برآورد کرده است که فروش در پلتفرمهای اصلی تجارت الکترونیک در این رویداد به 1.44 تریلیون یوان با افزایش 26.6 درصدی رسیده است.
زیچون هوانگ، اقتصاددان در کپیتال اکونومیست اشاره کرد که “اقتصاد چین در آغاز سهماهه چهارم با بهبود بیشتری مواجه شده که ناشی از هزینههای مصرفکننده قویتری است که فراتر از انتظارات بوده است.” او همچنین افزود: “ما پیشبینی میکنیم که هزینههای مالی به حمایت از ادامه روند فعالیتهای اقتصادی در ماههای آینده کمک کند، اما پیروزی ترامپ بر چشمانداز آینده سایه افکنده است.
فو لینگهوی، سخنگوی اداره ملی آمار چین (NBS)، در یک نشست خبری اعلام کرد که به نظر میرسد اقدامات سیاستی اخیر تأثیرات مثبت اقتصادی را به همراه داشته و مقامات به افزایش حمایتهای خود ادامه خواهند داد.
وی تصریح کرد: «تغییرات در فعالیتهای اقتصادی در ماههای سپتامبر و اکتبر اعتماد چین را در راستای دستیابی به هدف رشد اقتصادی در سال 2024 که در حدود 5 درصد است، تقویت کرده است.»
با این حال، برخی اقتصاددانان معتقدند هنوز زود است که بگوییم آیا آخرین دور از حمایتهای سیاستی که در ماه سپتامبر به اجرا درآمد، برای فراهم کردن یک بهبود قوی کافی خواهد بود یا خیر.
دان وانگ، اقتصاددان مستقل مستقر در شانگهای، اظهار داشت: «تأثیر محرکها باید قبل از این در مصرف منعکس شده باشد، زیرا برنامه تجاری برای چند ماه در حال اجرا بوده است.» این موضوع نشاندهنده آن است که «همه ابتکارات محرکی که اخیراً معرفی شدهاند، تأثیر چندانی از خود نشان ندادهاند، از جمله محرکهایی که بر بخش مسکن متمرکز بودند.»
طبق اعلام NBS، فروش لوازم خانگی در ماه اکتبر 39.2 درصد افزایش یافته که این موضوع ناشی از کمپین تبلیغاتی کالاهای مصرفی بوده است.
سرمایهگذاری در داراییهای ثابت از ژانویه تا اکتبر 3.4 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافته است، در حالی که پیشبینی میشد این میزان 3.5 درصد باشد. رشد مشابهی نیز در دوره ژانویه تا سپتامبر ثبت شده بود.
پس از انتشار این دادهها، بازار بورس چین با افت مواجه شد و ارزش یوان به دلیل مشکلات پیشروی ترامپ کاهش پیدا کرد.
در خصوص بخش املاک، زینگ ژائوپنگ، استراتژیست ارشد ANZ در چین، گفت: «شرایط در این بخش همچنان ضعیف باقی مانده و هیچ پیشرفت قابل توجهی در سرمایهگذاری، فروش و قیمتهای دارایی مشاهده نشده است.»
کاهش سرمایهگذاری در بخش املاک از ژانویه تا اکتبر عمیقتر شده است.
اگرچه فروش به رکود رسیده، اما بهنظر میرسد که محرکهای اخیر به تدریج بخشی از زندگی را به این بخش به شدت تحت فشار آوردهاند، هرچند که بهبودی قوی احتمالاً به زمان بیشتری نیاز خواهد داشت.
فروش املاک بر اساس مساحت از ژانویه تا اکتبر 15.8 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش یافته است که این عدد کندتر از کاهش 17.1 درصدی ثبتشده در ژانویه تا سپتامبر است.
روز چهارشنبه، مقامات اقدام به اعلام مشوقهای مالیاتی برای معاملات مسکن و اراضی کردند که به گفته ژائو، نشاندهنده “تعهد پکن به ایجاد ثبات بیشتر در بازار املاک” است.
پیروزی ترامپ در انتخابات اخیر همچنین موجب نگرانیهایی در چین شده است، چرا که رئیسجمهور منتخب تهدید کرده است که تعرفههایی به میزان 60 درصد یا بیشتر بر واردات کالاهای چینی وضع خواهد کرد. این اقدام میتواند به مدت طولانی عدم اطمینان اقتصادی منجر شود و احیای مورد انتظار را به تعویق اندازد.
اقتصاددانان گلدمن ساکس پیش از انتشار دادهها در یادداشتی خاطرنشان کردند که “انتظار داریم سیاستگذاران چینی به طور قابل توجهی نرخهای سیاست را کاهش دهند و کسری مالی را به طور معنا داری در سال 2025 افزایش دهند.” این درحالی است که دولت ترامپ برای بهبود اوضاع اقتصادی تلاش میکند.
آنها همچنین افزودند که “توسعه مالی چندساله به منظور مقابله با چالشهای مختلف اقتصادی و حل مسائل ساختاری میانمدت ضروری به نظر میرسد.”
بانک مرکزی چین بزرگترین بسته محرک خود را از زمان شیوع بیماری در ماه سپتامبر معرفی کرد و هفته گذشته، نهاد قانونگذاری اصلی کشور بستهای به ارزش 10 تریلیون یوان (1.4 تریلیون دلار) را برای کاهش بار “بدهیهای پنهان” دولت محلی تصویب کرد، به جای اینکه پول به طور مستقیم به اقتصاد تزریق کند.
تحلیلگران بر این باورند که این اقدامات تنها تأثیرات مثبت محدودی بر فعالیتهای اقتصادی در کوتاهمدت خواهند داشت. هوانگ از کپیتال اکونومیکس میگوید: “به نظر میرسد که اقتصاد تا نیمه دوم سال آینده دوباره روند کندی را تجربه کند.”
تا آن زمان، تولیدکنندگان چینی با چالشهای ناشی از جنگ تجاری دوم با ترامپ نیز مواجه خواهند بود.