فروپاشی دوباره شبکه برق کوبا و تردیدها درباره راه حلهای فوری
- اخبار فارکس
- کالج پیپس
- 5 دقیقه
شبکه برق کوبا در روز یکشنبه مجدداً دچار فروپاشی شد که این مورد، چهارمین رخداد مشابه در ۴۸ ساعت اخیر به شمار میرود. این بحران همراه با طوفانی بود که به خاک فرود آمد و بر دشواریهای جزیره افزود و زیرساختهای فرسوده آن را در معرض خطر قرار داد.
کوبا در اوایل روز یکشنبه اعلام کرد که در حال تلاش برای بازسازی خدمات پس از وقوع چندین بروز نادرست است، اما میلیونها نفر تا بیش از دو روز پس از نخستین فروپاشی همچنان بدون برق ماندهاند. وزارت انرژی و معادن کشور در این باره اظهار داشت: “عملیات مرمت بلافاصله آغاز شده است.”
طوفان اسکار که روز یکشنبه به جزیره کارائیب رسید، با خود بادهایی شدید، طوفانهای خطرناک و بارانهای سنگین به ویژه در مناطق شرقی کوبا به همراه آورد و پیچیدگیهایی را در تلاشهای دولت برای بازگشت خدمات ایجاد کرد.
بررسیهای سازمان هواشناسی کوبا به “وضعیت بسیار خطرناک” در شرق این کشور هشدار دادند و مرکز ملی طوفان ایالات متحده سرعت بادهای ناشی از طوفان را با حداکثر ۷۵ مایل در ساعت (۱۲۰ کیلومتر در ساعت) اعلام کرد.
این مرکز افزود: “در مسیر پیشبینی شده، انتظار میرود مرکز طوفان اسکار در طول شامگاه و دوشنبه به حرکت خود در شرق کوبا ادامه دهد، و پس از آن در اواخر دوشنبه از سواحل شمالی کوبا خارج شده و روز سهشنبه از باهاما مرکزی عبور کند.”
دولت کمونیستی همچنین مدارس را تا روز چهارشنبه تعطیل کرد که این اقدام در کوبا تقریباً بیسابقه است؛ این تصمیم به دلیل طوفان و بحران انرژی اتخاذ گردید. مقامات اعلام کردند که تنها کارمندان ضروری باید روز دوشنبه به محل کار خود مراجعه کنند.
تکرار فروپاشیهای شبکه به وضوح نشاندهنده چالشهای بزرگ دولت در تلاش برای احیای سریع برق به ساکنان خستهای است که با کمبود شدید غذا، دارو و سوخت روبهرو هستند.
عقبنشینیهای متوالی در ۴۸ ساعت اول، بر پیچیدگی عملیات و وضعیت ناپایدار شبکه برق کشور تأکید نمود.
کوبا، درست قبل از فروپاشی شبکه برق در روز یکشنبه، موفق به بازگرداندن برق به ۱۶۰ هزار مشتری در هاوانا شد و این اقدام، امیدی را در دل برخی از ساکنان ایجاد کرد.
با این حال، آنابل گونزالس، خانهدار ساکن هاوانای قدیمی که از نقاط گردشگری محبوب است، ابراز ناامیدی کرد و گفت: “پس از سه روز بدون برق، احساس ناامیدی میکنم. تلفن همراهم خاموش است و یخچالم را نگاه کنید؛ تمام مواد غذایی که داشتم از بین رفتهاند.”
ویسنته د لا او لوی، وزیر انرژی و معادن، صبح روز یکشنبه به خبرنگاران اعلام کرد که انتظار دارد شبکه تا دوشنبه یا سهشنبه به طور کامل فعال شود، اما به ساکنان توصیه کرد که انتظار بهبود چشمگیر نداشته باشند.
هنوز مشخص نیست که این حادثه اخیر تا چه اندازه بر تلاشهای دولت تأثیر خواهد گذاشت.
شبکه برق ملی کوبا نخستین بار حوالی ظهر روز جمعه، به دنبال تعطیلی بزرگترین نیروگاه این جزیره، فروریخت و باعث ایجاد هرج و مرج شد. رسانههای دولتی گزارش دادند که این شبکه صبح روز شنبه مجدداً دچار نقص شد.
در اوایل عصر روز شنبه، مقامات پیش از اعلام فروپاشی جزئی دیگر شبکه، از پیشرفتهایی در بازیابی برق خبر دادند.
افزایش تنشها
خبرنگاران رویترز شاهد دو تظاهرات کوچک در شب بعد از شکست شبکه برق بودند که هاوانا را در تاریکی فرو برد. یکی از این تظاهرات در حومه پایتخت در ماریانائو و دیگری در منطقه مرکزی کواترو کامینوس برگزار شد. ویدئوهای مختلفی از اعتراضات در نقاط دیگر پایتخت در رسانههای اجتماعی منتشر شد، هرچند رویترز نتوانست صحت آنها را تأیید کند.
لوی، وزیر انرژی، در گفتوگویی با خبرنگاران اشاره کرد که خاموشیها برای ساکنان کوبا ناراحتکننده است، لیکن اکثریت مردم این کشور تلاشهای دولت در جهت بازگرداندن برق را درک کرده و مورد حمایت قرار میدهند.
او در این خصوص گفت: «فرهنگ همکاری در کوبا حاکم است و ما موارد معدودی از نارضایتی را به عنوان رفتارهایی نادرست و غیرقابل قبول شناسایی میکنیم.»
به گزارش گروه نظارت بر اینترنت NetBlocks، ترافیک اینترنت در کوبا در طول آخر هفته به شدت کاهش یافته است. این وضعیت به دلیل خاموشیهای گستردهای است که موجب شده است اکثر ساکنان جزیره نتوانند دستگاههای خود را شارژ کرده و به اینترنت دسترسی داشته باشند.
NetBlocks در گزارشی روز شنبه اعلام کرد: «دادههای شبکه نشان میدهد که کوبا به طور عمده در حالت آفلاین باقی مانده و این کشور برای دومین بار تجربه قطع برق سراسری را دارد.»
دولت کوبا علت تشدید خاموشیها را که میتواند بین 10 تا 20 ساعت در روز در برخی مناطق جزیره به طول بینجامد، به عوامل زیرساختی، کمبود سوخت و افزایش تقاضا نسبت میدهد.
علاوه بر این، مشکلات ناشی از تحریمهای تجاری ایالات متحده و نیز تحریمهای اعمال شده در دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ، دسترسی به سوخت و قطعات یدکی برای تعمیر و نگهداری نیروگاههای نفتی را دشوار کرده است. آمریکا هرگونه نقش در افزایش اختلالات شبکه را رد کرده است.
کوبا به شدت به واردات برای تامین انرژی نیروگاههای فرسوده خود وابسته است. در سال جاری، حجم سوخت وارداتی به این جزیره به طور قابل توجهی کاهش یافته، زیرا کشورهای تامینکننده مهم همچون ونزوئلا، روسیه و مکزیک صادرات خود به کوبا را کاهش دادهاند.
در حالی که ونزوئلا به عنوان یک متحد، به دلیل مشکلات داخلی خود، میزان ارسال سوخت یارانهای به کوبا را در سال جاری به نصف کاهش داده، این کشور اکنون مجبور به جستجوی نفت با قیمت بالاتر در بازارهای نقدی شده است. مکزیک، که یکی دیگر از تامینکنندگان اصلی است، به نظر میرسد که در سال انتخابات ریاستجمهوری جریان سوخت به کوبا را محدود کرده است.
کلودیا شینبام، رئیسجمهور جدید منتخب، هنوز موضعی در خصوص ادامه عرضههای دولتی به کوبا تحت شرایط مشابه بیان نکرده است.